Kávés receptek

 

Egyszerű kávés fagyi

Hozzávalók

2,5 dl illy espresso
• 2,5 dl tej (1,5%-os)
• 1 dl habtejszín
• 1 db vaníliarúd
• 4 tojássárgája
• 15 dkg cukor
• kávészemek a díszítéshez

Elkészítés
A tejet felforraljuk a vaníliarúddal együtt, a kávét lefőzzük, és a cukor felét felolvasztjuk benne. A tojássárgáját habosra verjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a kihűlt kávét és a tejet. A krémet gőzfürdő felett állandó kevergetés mellett 15 percig főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a krémmel. 3 órára lefagyasztjuk. Kávészemekkel díszítjük.

 
 

Házi fahéjszirup - kávéízesítő

Hozzávalók
2,5 dl víz (palackozott ásványvíz)
15-20 g egész fahéj (jó a töredezett is, csak ne őrölt legyen!)
10 dkg cukor (vagy cukorhelyettesítő)
20 dkg barna vagy nádcukor

Elkészítés
A vizet a fahéjjal és a kétféle cukorral 10-15 percig forraljuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, kislyukú szűrőn keresztül tisztára mosott üvegbe öntjük. Ha kihűlt, sokkal sűrűbb lesz, ezért ne főzzük túl!

 
 

Kávés keksz

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz)
• 1 illy espresso
• 17 dkg liszt
• 12 dkg nádcukor
• 10 dkg vaj
• 1 tk méz
• 1 tojás
• 0,5 tk sütőpor
• 0,5 kk szódabikarbóna
• 10 dkg étcsoki
• 10 dkg dió
• 1 csipet só

Elkészítés
Az összetevőket robotgéppel összedolgozzuk.
A masszából hengert formálunk, majd hűtőben állni hagyjuk min. 1 órát.
A hengerből ujjnyi szeleteket vágunk, sütőpapírra helyezzük, majd 180 ºC-on 15 percig sütjük.